Zastanawiacie się co przyrządzić dzisiaj na śniadanie, obiad albo kolację? A może chcecie zaskoczyć kogoś pysznym deserem? Świetnie trafiliście!
Poniżej przedstawiamy przepisy prosto od szefów kuchni Vege Bistro.
Flaczki z boczniaka
Składniki
-
500g boczniaków
-
1 korzeń pietruszki
-
1 duża marchewka
-
1/2 selera
-
2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
3 liście laurowe
-
5 ziarenek ziela angielskiego
-
1 płaska łyżeczka imbiru
-
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
2 łyżeczki sosu sojowego
-
1 łyżeczka lubczyku
-
1/2 łyżeczka chilli
- 1 łyżka majeranku
-
2 l gorącej wody
-
sól, pieprz do smaku
-
kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Boczniaki kroimy w paseczki. Marchewkę, cebulę, czosnek i korzeń pietruszki siekamy w drobną kostkę, a seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Zaczynamy od zeszklenia cebuli i czosnku na oleju. Po chwili dodajemy resztę warzyw i dusimy przez 15 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i zalewamy gorącą wodą, wrzucamy podsmażone na oleju boczniaki i gotujemy pod przykryciem przez ok 20 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania.
Autorką przepisu jest Ewelina Borowiec.
Buraczane burgery
Składniki
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 400g buraków małych
- 1 marchewka
- 1 mały seler
- 1 korzeń pietruszki
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 0,5-1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 płaska łyżeczka chilli
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- bułki
- sałata karbowana
- ogórek kiszony
- pomidor
- cebula czerwona
- majonez sojowy
Autorką przepisu jest Ewelina Borowiec.
Wegański majonez sojowy
- Majonez
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki musztardy
- sól czarna 0,5 łyżki
- pieprz 0,5 łyżeczki
- cukier 0,5 łyżki
- olej rzepakowy ok 0,5l
Mleko wymieszać z octem dodać pozostałe składniki nie wliczając oleju. Następnie blendować na wysokich obrotach dolewając pomału olej.
Czekoladowy tofurnik na spodzie bakaliowo orzechowym
Składniki
Spód
- sól czarna 0,5 łyżki
- 50g orzechów włoskich
- 160g czekoladowych ciastek wegańskich
- 50g migdałów łuskanych
- 50 rodzynek
- 3 łyżki syropu z agawy
- 2 czubate łyżeczki kakao
Masa
- 3 łyżki syropu z agawy
- ok 550g tofu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- ok, 125ml (pół szklanki) ciepłego mleka sojowego
- 200g gorzkiej czekolady min. 60%
- ewentualnie figa do dekoracji
Blachę o średnicy 26cm wykładamy pergaminem. Orzechy, ciastka i rodzynki blendujemy na dość gładko, ale nie na mąkę. Do powstałej masy dodajemy syrop z agawy i kakao. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami, wykładamy na blachę i ugniatamy, żeby masa pokryła całe dno. Gotowy spód odkładamy do lodówki na ok pół godziny. Następnie zabieramy się za masę z tofu. Do miski wlewamy 120ml ciepłego mleka sojowego, wsypujemy kakao i cukier, a następnie mieszamy, aż kakao i cukier się rozpuszczą. Dodajemy pokruszone, odsączone z wody tofu i blendujemy na gładziutką masę, przynajmniej 2-3 minuty. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekoladę po ostygnięciu, partiami wlewamy do masy, po dodaniu całej czekolady blendujemy jeszcze ok 1 minutę, do całkowitego połączenia składników. Wylewamy masę do blachy, gdzie wcześniej przygotowaliśmy spód i odstawiamy do lodówki na min. 3h. Po wyjęciu dekorujemy rozciętą na 8 części figą.
Krem z dyni pachnący pomarańczą
Składniki
- 1 dynia hokkaido
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka czerwonej pasty curry (można pominąć)
- ok 0,5l bulionu warzywnego (2 marchewki, por, kawałek seler, 1 korzeń pietruszki, natka pietruszki, 3 ziela angielskie, liść laurowy)
- 150ml soku z pomarańczy – najlepiej świeżo wyciskanego
- pierz, sól, curry, oliwa z oliwek
1 sposób:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skóry, kroimy ją w duże kawałki, wyjmujemy pestki. Kawałki dyni obtaczamy w oliwie oraz lekko solimy, wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Zazwyczaj wystarczy 30 min, żeby dynia była miękka, ale trzeba to kontrolować, żeby nie była spalona. Dzięki upieczeniu, dynia będzie bardziej intensywna w smaku. Upieczoną dynię dodajemy do ugotowanego wywaru (bez warzyw), dolewamy sok, pastę curry i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy.
2 sposób:
Gotowanie dyni razem z warzywami na wywar. Warzywa na wywar i dynię kroimy w kawałki. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy , dodajemy starty imbir, a po ok 30 sekundach pozostałe warzywa. Po ok 1 min zalewamy je wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu i gotujemy, aż będą miękkie. Wyjmujemy warzywa, których używaliśmy na wywar, dodajemy łyżeczkę czerwonej pasty curry, sok z pomarańczy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i curry.
Syrop gruszkowy
Mus z kaszy jaglanej, banana i moreli
Składniki

Mus z kaszy jaglanej
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 średni banan
- 1/2 szklanki suszonych moreli (w sezonie świeże 1 szklanka)
- 1 łyżeczka nasion chia
- 9 łyżeczek zimnej wody
Nasiona chia zalać zimną wodą i pozostawić na 30 min. Suszone morele zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 min odcedzić i pokroić. Kaszę, pokrojonego banana, nasiona chia i morele zblendować na gładki mus.
Przepis pochodzi z książki Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin.
Spaghetti Bolognese
Składniki

Spaghetti Bolognese
- 100g ziaren słonecznika
- 1 mała cebula
- 200g pulpy pomidorowej
- Sól, pieprz, bazylia, oregano
- Olej
- Makaron spaghetti
Słonecznik zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Cebulę kroimy w malutka kostkę i dusimy na oleju, aż zmięknie. Następnie dodajemy namoczony słonecznik i ciągle mieszając podduszamy ok 5 min. Cebulkę ze słonecznikiem zalewamy pulpą pomidorową, solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy bazylię i oregano. Mieszamy i gotujemy, aż słonecznik będzie miękki, ok 10-15 min. Podajemy z makaronem spaghetti, ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.