Przepisy od Yestem

Dzięki uprzejmości YEStem Catering Vegański prezentujemy bardzo ciekawe, różnorodne i pyszne przepisy na potrawy wegańskie. Ilość składników podana jest dla 1 osoby.

Zaglądajcie do nas co tydzień po nową dawkę inspiracji!

Tofu Tikka Masala

Tofu,przepis na tofu

Tofu Tikka Masala

Składniki

  • Tofu 50g
  • Kurkuma, garam masala, papryka wędzona do smaku
  • Kmin, cynamon, czarnuszka, kolendra do smaku
  • Świeży imbir, czosnek do smaku
  • Sól do smaku
  • Mąka z ciecierzycy 15g
  • Pomidory (ew. sos pomidorowy) 200g
  • Mleko kokosowe 100g
  • Ryż brązowy 50g

Tofu kroimy w sześciany. Wrzucamy do miski razem z przyprawami (kurkumą, garam masalą, papryką, startym imbirem) oraz mąkę z ciecierzycy. Mieszamy tak by pokryć tofu przyprawami. Podsmażamy tofu na patelni.

Sos pomidorowy lub posiekane pomidory dusimy z wszystkimi przyprawami. W razie potrzeby blendujemy na gładką masę. Dodajemy mleko kokosowe i tofu.

 

 Zupa z zielonego groszku z chrzanem Wasabi

Zupa z zielonego groszku z wasabi.

Zupa z zielonego groszku z wasabi.

Składniki:

  • Groszek zielony 120g
  • Cebula 25g
  • Bulion warzywny 200g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek 11g
  • Wasabi (może być sproszkowane)
  • Bazylia do dekoracji

Cebulę szklimy na dnie garnka. Dodajemy zielony groszek i dusimy około 4 minut. Zalewamy wszytko bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy wasabi i miksujemy wszystko na krem. Dekorujemy bazylią.

 

Racuszki owsiane

Owsiane racuszki

Owsiane racuszki

  • Mąka owsiana* 40g
  • Mąka kukurydziana 20g
  • Mleko sojowe 150g
  • Rodzynki 20g
  • Banan 200g – 1 duży
  • Siemię lniane 20g – 2 łyżki stołowe
  • Cynamon, stewia do smaku

*Zamiast mąki możemy użyć zmielonych w blenderze płatków owsianych. Mąkę, rozgniecionego banana, mleko roślinne, siemię lniane i proszek do pieczenia wkładamy do miski, a następnie miksujemy na gładką masę. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy stewię i odrobinę cynamonu. Mieszamy. Smażymy małe racuszki na wolnym ogniu, na nieprzywierającej patelni, aż będą rumiane.

 

Sałatka z soczewicy z sezamem

lentil

Sałatka z soczewicy• Soczewica 100g• Marchewka 30g

  • Czerwona cebula 30g
  • Fasolka szparagowa 50g
  • Szpinak 20g
  • Sok z cytryny do smaku
  • Czosnek do smaku
  • Ocet balsamiczny do smaku
  • Musztarda do smaku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek 11g
  • Sezam 20g

Ugotowaną soczewicę mieszamy z ugotowaną i pokrojoną marchewką i fasolka szparagową. Dodajemy świeży szpinak, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, ocet balsamiczny, musztardę, oliwę z oliwek, sezam i przyprawy do smaku.

Czekoladowy pudding ryżowy

Chocolate cream with puffed rice

Czekoladowy pudding

  • Brązowy ryż 60g
  • Mleko sojowe 250g
  • Banan 200g – 1 duży
  • Daktyle 20g
  • Kakao do smaku
  • Cynamon, gałka muszkatołowa, sól, skórka z cytryny do smaku
  • Wiórki kokosowe 15g

Do rondla wkładamy 3⁄4 ugotowanego brązowego ryżu i pozostałe składniki, zaczynając od 3⁄4 objętości mleka. Blendujemy mieszankę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy pozostałe 1⁄4 szklanki ryżu i ustawiamy palnik na niski lub średni ogień. Podgrzewamy mieszankę przez kilka minut, aż zgęstnieje. Jeżeli pudding jest za gęsty, dodajemy pozostałe mleko – według uznania. Oprószyć wiórkami kokosowymi.


Bananowy krem tofu do naleśników

Naleśniki z kremem bananowym

Naleśniki z kremem bananowym

  • Mąka owsiana 40g
  • Mąka kukurydziana 20g
  • Mleko sojowe 100g
  • Banan 200g – 1 duży
  • Tofu naturalne 100g
  • Orzechy nerkowca 15g
  • Kakao do smaku

Mąki i kakao zmiksować razem z mlekiem sojowym. Wylać cienką warstwę na nagrzaną patelnię. Banana zmiksować z tofu, orzechami nerkowca i odrobiną mleka. Naleśniki podawać posmarowane kremem.


Faszerowane liście winorośli

Mediterranean meal plate - grape leaves stuffed with rice.

Nadziewane liście winogron

Składniki:

  • słoik 500 ml liści winorośli w słonej zalewie
  • 180 g ryżu arborio lub innego krótkoziarnistego
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzeszków piniowych (zamiast piniowych mogą być ziemne)
  • po łyżce świeżego koperku, pietruszki i mięty
  • sól, pieprz
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Liście winorośli zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na 20 minut, a następnie odcedzamy. Ryż zalewamy zimną wodą, gotujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż jeszcze 15-20 minut. Posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy na oliwie, dodajemy do ugotowanego i przestudzonego ryżu. Dodajemy rodzynki i grubo posiekane orzeszki, zioła, sól i pieprz. Mieszamy.

Na liście winorośli nakładamy nadzienie, zawijamy najpierw boki, a potem podstawę liścia. Układamy gołąbki ciasno w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sokiem z cytryny, oliwą oraz 1/2 szklanki wody. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni na około 45 minut.

Sałatka z buraków

Traditional russian salad with beet, potato, carrot, cucumber on plate on white wooden table. Selective focus.

Sałatka z buraków

  • Tofu 30g
  • Buraki 100g
  • Ziemniaki sałatkowe 120g
  • Ogórki kiszone 50g
  • Ocet jabłkowy do smaku
  • Sól do smaku
  • Jogurt sojowy 30g
  • Cebula 20g
  • Olej rzepakowy 11g – 1 łyżka stołowa
  • Szczypiorek, sól, pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy w skórkach. Buraki – również w skórkach, pieczemy pod przykryciem w piekarniku. Kroimy w średnią kostkę ziemniaki i tofu, w nieco drobniejszą buraki i ogórki kiszone, natomiast cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Siekamy szczypior. Musztardę mieszamy z olejem, dodajemy do sałatki. Solimy, dopieprzamy.