Dzięki uprzejmości YEStem Catering Vegański prezentujemy bardzo ciekawe, różnorodne i pyszne przepisy na potrawy wegańskie. Ilość składników podana jest dla 1 osoby.
Zaglądajcie do nas co tydzień po nową dawkę inspiracji!
Tofu Tikka Masala
Składniki
- Tofu 50g
- Kurkuma, garam masala, papryka wędzona do smaku
- Kmin, cynamon, czarnuszka, kolendra do smaku
- Świeży imbir, czosnek do smaku
- Sól do smaku
- Mąka z ciecierzycy 15g
- Pomidory (ew. sos pomidorowy) 200g
- Mleko kokosowe 100g
- Ryż brązowy 50g
Tofu kroimy w sześciany. Wrzucamy do miski razem z przyprawami (kurkumą, garam masalą, papryką, startym imbirem) oraz mąkę z ciecierzycy. Mieszamy tak by pokryć tofu przyprawami. Podsmażamy tofu na patelni.
Sos pomidorowy lub posiekane pomidory dusimy z wszystkimi przyprawami. W razie potrzeby blendujemy na gładką masę. Dodajemy mleko kokosowe i tofu.
Zupa z zielonego groszku z chrzanem Wasabi
Składniki:
- Groszek zielony 120g
- Cebula 25g
- Bulion warzywny 200g
- Sól, pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek 11g
- Wasabi (może być sproszkowane)
- Bazylia do dekoracji
Cebulę szklimy na dnie garnka. Dodajemy zielony groszek i dusimy około 4 minut. Zalewamy wszytko bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy wasabi i miksujemy wszystko na krem. Dekorujemy bazylią.
Racuszki owsiane
- Mąka owsiana* 40g
- Mąka kukurydziana 20g
- Mleko sojowe 150g
- Rodzynki 20g
- Banan 200g – 1 duży
- Siemię lniane 20g – 2 łyżki stołowe
- Cynamon, stewia do smaku
*Zamiast mąki możemy użyć zmielonych w blenderze płatków owsianych. Mąkę, rozgniecionego banana, mleko roślinne, siemię lniane i proszek do pieczenia wkładamy do miski, a następnie miksujemy na gładką masę. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy stewię i odrobinę cynamonu. Mieszamy. Smażymy małe racuszki na wolnym ogniu, na nieprzywierającej patelni, aż będą rumiane.
Sałatka z soczewicy z sezamem
- Czerwona cebula 30g
- Fasolka szparagowa 50g
- Szpinak 20g
- Sok z cytryny do smaku
- Czosnek do smaku
- Ocet balsamiczny do smaku
- Musztarda do smaku
- Sól, pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek 11g
- Sezam 20g
Ugotowaną soczewicę mieszamy z ugotowaną i pokrojoną marchewką i fasolka szparagową. Dodajemy świeży szpinak, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, ocet balsamiczny, musztardę, oliwę z oliwek, sezam i przyprawy do smaku.
Czekoladowy pudding ryżowy
- Brązowy ryż 60g
- Mleko sojowe 250g
- Banan 200g – 1 duży
- Daktyle 20g
- Kakao do smaku
- Cynamon, gałka muszkatołowa, sól, skórka z cytryny do smaku
- Wiórki kokosowe 15g
Do rondla wkładamy 3⁄4 ugotowanego brązowego ryżu i pozostałe składniki, zaczynając od 3⁄4 objętości mleka. Blendujemy mieszankę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy pozostałe 1⁄4 szklanki ryżu i ustawiamy palnik na niski lub średni ogień. Podgrzewamy mieszankę przez kilka minut, aż zgęstnieje. Jeżeli pudding jest za gęsty, dodajemy pozostałe mleko – według uznania. Oprószyć wiórkami kokosowymi.
Bananowy krem tofu do naleśników
- Mąka owsiana 40g
- Mąka kukurydziana 20g
- Mleko sojowe 100g
- Banan 200g – 1 duży
- Tofu naturalne 100g
- Orzechy nerkowca 15g
- Kakao do smaku
Mąki i kakao zmiksować razem z mlekiem sojowym. Wylać cienką warstwę na nagrzaną patelnię. Banana zmiksować z tofu, orzechami nerkowca i odrobiną mleka. Naleśniki podawać posmarowane kremem.
Faszerowane liście winorośli
Składniki:
- słoik 500 ml liści winorośli w słonej zalewie
- 180 g ryżu arborio lub innego krótkoziarnistego
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 g rodzynek
- 50 g orzeszków piniowych (zamiast piniowych mogą być ziemne)
- po łyżce świeżego koperku, pietruszki i mięty
- sól, pieprz
- sok z 2 cytryn
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Liście winorośli zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na 20 minut, a następnie odcedzamy. Ryż zalewamy zimną wodą, gotujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż jeszcze 15-20 minut. Posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy na oliwie, dodajemy do ugotowanego i przestudzonego ryżu. Dodajemy rodzynki i grubo posiekane orzeszki, zioła, sól i pieprz. Mieszamy.
Na liście winorośli nakładamy nadzienie, zawijamy najpierw boki, a potem podstawę liścia. Układamy gołąbki ciasno w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sokiem z cytryny, oliwą oraz 1/2 szklanki wody. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni na około 45 minut.
Sałatka z buraków
- Tofu 30g
- Buraki 100g
- Ziemniaki sałatkowe 120g
- Ogórki kiszone 50g
- Ocet jabłkowy do smaku
- Sól do smaku
- Jogurt sojowy 30g
- Cebula 20g
- Olej rzepakowy 11g – 1 łyżka stołowa
- Szczypiorek, sól, pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy w skórkach. Buraki – również w skórkach, pieczemy pod przykryciem w piekarniku. Kroimy w średnią kostkę ziemniaki i tofu, w nieco drobniejszą buraki i ogórki kiszone, natomiast cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Siekamy szczypior. Musztardę mieszamy z olejem, dodajemy do sałatki. Solimy, dopieprzamy.